Rodi

'Wanneer je overlijdt, ga je door naar level 2'
Medium Karin Sneek onderzoekt paranormale activiteiten

Karin meet met een EMF-meter de aanwezigheid van geesten. (Foto: Vincent de Vries/RM)

GROOTEBROEK - Ze komt het liefst in oude kastelen, kloosters of andere historische gebouwen om daar onderzoek te doen naar paranormale activiteiten. Karin Sneek (35) uit Grootebroek heeft namelijk een bijzondere gave: ze kan contact maken met overleden personen. "Het klinkt misschien gek, maar ik praat liever en makkelijker met overleden personen dan met levende mensen."


Sinds Karin zich kan herinneren, is ze paranormaal begaafd. "Als kind van een jaar of acht kreeg ik al dingen door van overleden mensen. Ik vond het niet eng, maar voelde me wel apart. Ik vond ook nooit goed aansluiting bij andere kinderen en was meer met dieren dan met mensen bezig. Wanneer een dier dood ging, voelde ik dat van tevoren aan. Tot mijn 25e heb ik niet zo veel met mijn gave gedaan. Maar op een gegeven moment raakte ik meer geïnteresseerd en ging steeds meer boeken over geesten lezen. Daarin las ik dat andere paranormaal begaafden met een gids werken. Die wilde ik ook. Via een medium ben ik erachter gekomen dat mijn oudoom Martinus Appelman mijn gids is. Hij helpt mij bijvoorbeeld bij het doorsturen van mensen naar gene zijde."

Parnormal Acitivities-team


Karin maakt sinds 2008 deel uit van het Paranormal Activities-team dat voornamelijk onderzoek doet bij mensen thuis. "Mensen kunnen ons inschakelen als ze zich niet meer prettig voelen in hun eigen huis. Ze horen bijvoorbeeld rare geluiden, de radio gaat vanzelf harder en zachter of hebben op een andere manier last van bepaalde energieën. Het Paranormal Activities-team komt dan langs om het huis te 'reinigen'. Ik ga als medium mee om erachter te komen waarom een overleden persoon nog op aarde ronddwaalt en help hem of haar 'over te gaan' naar gene zijde. Als dat lukt, geeft me dat een heel goed gevoel. Bovendien zijn mensen ons altijd erg dankbaar, omdat ze na onze komst van het nare gevoel verlost zijn en de rust in huis wederkeert."

Apparatuur


Tijdens zo'n onderzoek maken de 'ghosthunters' gebruik van verschillende apparaten. Karin laat een aantal items zien. "Dit is bijvoorbeeld een EMF-meter. Hiermee kunnen we de aanwezigheid van een elektrisch magnetisch veld meten, dat geesten om zich heen hebben hangen. Daarnaast maken we vaak gebruik van een EVP-meter. Deze maakt een geluidsopname en kan bovennatuurlijke stemmen vastleggen. Met de zogenaamde 'ghostbox' kunnen we met 'de andere kant' spreken. Het is een aangepaste AM/FM-radio die constant scant. Ook nemen we altijd een thermometer mee. Wanneer er een geest is, gaat de temperatuur in een ruimte vaak heel snel naar beneden."

Spookhuis


Haar eerste paranormale onderzoek staat Karin nog helder voor de geest. "Dat was in het 'spookhuis' van Johan Vlemmix in Huissen. Daar kwam ik in contact met een Duitse soldaat die in dat huis tijdens de Tweede Wereldoorlog door zijn hoofd geschoten was. Ik kreeg duidelijk zijn naam door: Ernst. Dat was een heel bijzondere ervaring." Ook tijdens de vermissing van de broertjes Ruben en Julian uit Zeist kreeg Karin een duidelijke boodschap door. "Ik wilde graag helpen bij de zoektocht en was al van plan om die kant op te gaan, toen ik in contact kwam met Ruben. 'Je hoeft niet meer te zoeken', zei hij. 'We worden morgen namelijk gevonden'. En inderdaad, de volgende dag werden de jongens in een sloot aangetroffen."

Glaasje draaien


Hoewel veel mensen willen weten of geesten wel of niet bestaan, adviseert Karin om bijvoorbeeld nooit thuis aan glaasje draaien te doen. "Als je dit niet op de juiste manier doet, kan je daar je leven lang last van hebben. In Amerika ligt het glaasje draaien als bordspel gewoon in de speelgoedwinkel. Belachelijk. Er zijn zelfs mensen die zelfmoord pleegden na glaasje draaien. Het is echt heel gevaarlijk." Of Karin zelf bang is voor de dood? "Nee, zeker niet. In mijn leven bestaat de dood niet. Ik zie het leven als een soort spel met levels. Wanneer je overlijdt, ga je door naar level 2. Voor mijn gevoel begint het leven dan pas!"
Mensen die de hulp van het Paranormal Activities-team in willen schakelen, kunnen contact opnemen via info@paranormalactivities.nl. Kijk voor meer informatie op www.paranormalactivities.nl. Het onderzoeksteam is ook op Facebook te vinden. Zoek dan op 'PA team Paranormal Activities'.

Artikel geplaatst op woensdag 19 februari 2014 - 11:00