Rodi

Sneller dan een cheetah
Bergenaar bouwt mee aan snelste fiets ter wereld

Frederique Oosterbaan uit Bergen is binnen het Human Power Team mede verantwoordelijk voor het frame. (Foto: Bas de Meijer)

NEVADA / BERGEN - Wielrenners Aniek Rooderkerken en Iris Slappendel doen deze week in de Nevadawoestijn een poging om het wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen - nu op 122 km/u - te verbreken. Dit doen ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets die is ontworpen en gebouwd door het studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam. Een van de teamleden is Frederique Oosterbaan, die opgroeide in Bergen.


Vorige maand fietste het team bij een test nog op de A270 bij Helmond. Nu denkt het team na een jaar voorbereiden klaar te zijn om onder de ideale omstandigheden in Nevada het wereldrecord aan te vallen. Dit staat sinds 2010 op naam van de Française Barbara Buatois op 121,8 km/u.

TU Delft


Het Bergse teamlid Frederique Oosterbaan zat op de Europese School Bergen. Naast haar studie Werktuigbouwkunde aan de TU Delft is ze binnen het Human Power Team mede verantwoordelijk voor het frame. "Ik heb altijd interesse gehad voor techniek, dus ben ik zo in Delft beland", vertelt Frederique. "Bij mijn studie werk ik alleen met werktuigbouwkundigen, maar bij dit project zit ik samen met studenten met allerlei achtergronden. Daar heb ik enorm veel van geleerd."

Mens en techniek


Dat de fiets 122 km/u kan, komt door de ideale combinatie van mens en techniek. Het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX 7 speelt een belangrijke rol. Deze is bepaald door met computersimulaties en windtunneltests een perfecte pasvorm te vinden op de maat van de atleten. Hierdoor is de luchtweerstand tien keer kleiner dan bij een gewone racefiets. Studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam trainden de atleten en verzorgden een sportdieet, volgens het team een onmisbare factor voor succes.

Sneller dan een cheetah


De studenten van het Human Power Team willen met het project laten zien dat de mens dankzij technische innovaties sneller kan zijn dan de natuur. Daarom koos het team dit jaar de cheetah - het snelste landdier ter wereld - als mascotte. Deze haalt een topsnelheid van 112 km/u.

Artikel geplaatst op woensdag 13 september 2017 - 09:48