Rodi

TUINTIPS van Global Garden

Tuinspecialist Jordi van Maasdam. (Foto: Rodi Media)

Om u te informeren over alles wat groeit en bloeit in de tuin of op het balkon, zal tuinspecialist Jordi van Maasdam hier regelmatig groene tips geven en u berichten over de nieuwste tuintrends.


Mooi weer zorgt voor genieten en werken!
Met mooi weer genieten we doorgaans nog meer van onze tuin. Waait er daarbij een warme wind, dan is het oppassen geblazen! Uitdroging van bomen en planten ligt op de loer en plotseling heeft uw tuin last van vervelende plagen.

Luizen

Zo zijn luizen, zeker in het begin van het seizoen actief, omdat het jonge bladgroen nog lekker zacht is. Ze voeden zich met het bladgroen en kunnen schadelijke virussen over dragen. Tegenwoordig zijn er biologische middelen verkrijgbaar, die het blad voor luizen minder lekker maken. Maar u kunt ook lieveheersbeestjes bestellen en uitzetten in uw tuin. Daarnaast zijn er diverse bestrijdingsmiddelen, die uw planten kunnen verlossen van de luizen.
Mieren

Als u last heeft van mieren in uw beplanting, dan heeft u bijna zeker last van luizen. Luizen scheiden zoete honingdauw uit, waar mieren dol op zijn. Luisbestrijding is in dit geval het meest effectief.
Rupsen

Rupsen in je tuin vormen ook een probleem. Zoals de rups van de buxusmot. Directe actie is daarbij noodzakelijk. Binnen een dag kan een bol of haagje helemaal kaal gevreten zijn. Direct spuiten (bij droog weer) met een middel dat onder andere tegen rupsen helpt. Dit zal wel een aantal keren herhaald moeten worden. Voorkomen van de aantasting is lastig, maar wel mogelijk met de Feromoon val; de mannetjes mot wordt hierbij gevangen waardoor voortplanting niet meer mogelijk is.
Slakken

Ook Slakken zijn een jaarlijks terugkerende ergernis van veel tuingenieters. Een wal van scherpe kiezels rondom de plant of koperdraad rondom de stam of pot draaien werkt goed. Ook speciale slakkenkorrels verlossen u van dit probleem.
Schimmels

Met warm (en vochtig) weer kunnen ook schimmels als roest, meeldauw en sterroetdauw de kop op steken. Schimmels tasten het blad ernstig aan. Verwijder dit aangetaste blad. Gooi dit in de huisvuilbak en niet in de groenbak of op de composthoop! Bestrijden is soms mogelijk met een schimmeldodend middel. Spuiten met spuitzwavel werkt preventief.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg voor een goede bemesting, waardoor het blad sterker wordt en na een eventuele aantasting eerder zal herstellen.
Het mooie weer laat ons genieten, maar zet ons ook aan het werk!
Global Garden, Hillegommerdijk 554 in Zwaanshoek. Telefoonnummer: 023-5842354 en website: www.globalgarden.nl Voor meer informatie en vragen: jordi@globalgarden.nl

Artikel geplaatst op zaterdag 26 mei 2018 - 13:07